Oduševio me prijatelj iz Doboja koji kaže da svako jutro, prije posla, ode u mesnicu i kupi friško meso za ručak.
U Zagrebu je to nemoguća misija. Nabava, jednom tjedno, uklopi se u svakodnevnu jurnjavu. Kupljeno meso, izrezanao za ručkove, moram zalediti. O tome pričaju i sve moje prijateljice koje su širom svijeta. Friško meso, samo je onaj dan kad se kući donese i sutradan.
Stavke na spiskovima u novčaniku i u glavi, samo se križaju. Uz dobru organizaciju, sve je ,,kao po špagi,,!
Brzo jelo s pilećim fileom, na stolu je za 30 minuta. Zato se ubraja u moje favorite.
Za ovo sam debele komade filea ispekla u teflon tavi. Lijepo su zarumenili. Na papirnom ručniku se masnoća ocijedila.
U isto vrijeme, sam za umak promiješala vrhnje, kašiku brašna i vodu. Polako sve prokuhala u ostoj tavi, čim sam meso izvadila. Od začina, malo soli i papra, naribanog tvrdog sira koji da gustoću.
Meso vratila u ovu ljepotu, malo peršunova lista po svemu...
Usporedo dinstam luk, mrkvu na kockice, papriku...Dodala sam im kuhanu smeđu rižu.
Nešto je tvrđa i ima okus kuhane pšenice. Da omekša, treba joj dobrih 20 minuta. Moji su odmah upitno reagirali. Kakva je ovo sad riža? Sasvim drukčija. Cijena joj je nešto viša, ali okus je zato poseban.
I tako, ručak koji se sprema na četiri plinska plamenika, gotov za pola sata. Na tanjur meso sa gustim umakom koji miriše na sir, malo riže s povrćem, možda čaša vina...
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar