srijeda, 4. siječnja 2017.

PUNJENO PILE BEZ KOSTIJU

Cijeli ovaj recept, dugačka je priča, pa nikakvi uvodi ne trebaju!
Dakle, ovo je pile od 2 kilograma. Manje nije poželjno. Domaće je. Ni ono iz dućana nije baš poželjno.
Operem ga i ostavim da se malo ocijedi.
Za to vrijeme stavim dinstati 2 srednje glavice luka izrezane vrlo sitno i 2 čena češnjaka. Kako za nadjev trebaju 4 pileće jetrice, a one su u kompletu sa srcima koja su tvrđa, njih narežem na sitno i stavim uz luk.
Pustim da fino omekša i zastakli.
Na daščici, sitno povlačeći nož, od prstiju koji drže jetrica, prema kraju, dobijem masu bez ikakvih žilica i opni. 
Dodam je luku. Sve dobro upržim. Začinim solju i biberom. Pospem sa svježim peršunovim lišćem.
Isključim. Umiješam prezlu, koliko je dovoljno za gustu masu. Ovaj put nisam imala dovoljno, pa sam je nadomjestila kašikom brašna.
Ne treba za sve trčati u dućan.
Umiješam u masu i jedno jaje koje sve lijepo poveže.
Pile otkoštavam tako što ga najprije prerežem duž prsne kosti. Tada, vrhom oštrog noža, polako uz kosti odvajam meso. Pazim da koža ostane cijela.
Batak zarežem s vanjske strane, pa uz kost odvojim meso. Potraje ovo rezanje oko 30 minuta. 
Ja uvijek ostavim krilca, mada se i ona mogu otkoštiti.
Meso raširim na dasci, kao veliku šniclu i blago posolim. Rasporedim nadjev, pa sašijem kožu jednim koncem. Na kraju je lakše samo jedan kraj konca povući s pečenog pileta.
Od kostiju skuham juhu.
Prebacim ga u manju posudu za pečenje. Dodam začinjene polovice krompira, 1 luk na četvoro, jednu mrkvu na deblje krugove, pola korijena peršuna i jednu papriku.
Luk uvijek stavim ispod krompira kako ne bi izgorio.
Pečem na 200 C oko 80 minuta, najprije pod folijom, a kasnije otkriveno da dobije koricu.
Bio je ovo izvrstan ručak!
Preporučujem recept za pripremu pileta koje se može i hladno jesti.
U slast Vam bilo!

2 komentara: