srijeda, 25. siječnja 2017.

RESTOVANI KROMPIR

Ovaj bih recept uvrstila u one početničke, da mu se ne vraćam cijeli život. Definitivno, način na koji rado pripremam krompir.
Biram one slične veličine, obično sitnije, i skuham ih s korom. Ocijedim vodu i prelijem hladnom kako bi se korica odvojila. Brže se guli.
Krompir izrežem na kolutove ili kocke.
Na ulju polako propržim glavicu luka. Nekad je savjet bio da blago karamelizira, ali to više ne radim. Neka je luk fino staklast. Začinim ga  kašičicom Vegete. Umiješam kuhane krompire i vilicom grubo izdrobim. U nekim je receptima naznačeno da kocke trebaju ostati čitave, ali meni je ovako bolji.
Posolim i pobiberim. Promiješam dok je još uvijek plin uključen i pustim koju minutu da se okusi prožmu. Tek tada isključim i ostavim poklopljeno. Po želji se može posuti sjeckanim listom peršuna.
To je sva mudrost Ako je uz njega pečeno meso, za prženje luka, upotrijebim malo masnoće od pečenja.
Ako je pohovano, uvijek upotrijebim novo ulje.
Nekada sam restovani krompir pravila s pire krompirom. Odličan je!
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!





Nema komentara:

Objavi komentar