nedjelja, 12. veljače 2017.

DOMAĆE LISNATO TIJESTO - S PRIČOM, NARAVNO!

Danas ćemo pogledima govoriti.
Od prvog koraka u rano jutro, kad desna noga ukorači u toplu šlapu, do onog brzog pokreta rukom koji svu kosu skupi na vrh glave i pričvrsti kopču. Pogled u ogledalo na poznato lice, jutros dan starije od jučerašnjeg.
Na bore tanke oko očiju, i one draže, nasred obraza od smijalica, koje o meni puno govore. Pomirena sa životom i svime što nosi.
Sve nam u pogledima jasno. Ispisali bi dugačke rečenice o onome što znače.
Provirujem ti preko ramena na šalicu kave. Mene čeka. Pratim kako joj primičeš mlijeko.
I odmorni, i naspavani, i zahvalni za malu jutarnju pažnju, svi ti pogledi jutros sami pričaju. Od tišine sam iza sna. Neka tijelo odjutri i polako uđe u novi dan.....da se suočimo s onim što nam snovi znače, pomireni da je život ovo pred nama što stoji. O, ljepote li i lakoće u onomo što sanjamo!
Pogled na račune koje danas treba platiti, košaru koju u dućanu valja napuniti, pogled na život svakidašnji.
I nećemo ništa reći.Danas ćemo pogledima govoriti.
....ali, vratimo se kuhanju...
Ne volim kupovno lisnato tijesto! Ne mogu se oteti pitanjima kakva je to masnoća u njemu. 
Domaće se može nazvati zahtjevnim, ali mu ustvari ne treba nikakva vještina, već samo malo više vremena za pripremu.
Dakle ovako! Potrebno je napraviti dva tijesta.
Za prvo sam izvagala 400 gr glatkog brašna, dodala mu 200 gr otopljenog maslaca, kašiku soli i s 2 dcl mlake vode. Dugo sam ga mijesila, pa prebacila u plastičnu vrećicu i spremila u frižider. Odstajalo je sat vremena kad sam počela s pripremom masnog tijesta.
400 gr otopljenog maslaca i 200 gr glatkog brašna, dobro sam umijesila i tu mekanu masu stavila na papir za pečenje. Pokrila sam drugim papirom, pa rukom oblikovala kvadrat od tijesta. Ostavila sam ga u frižider na pola sata.
Izrada počinje posipanjem podloge za miješenje, s malo brašna. Razvaljam oba tijesta na debljinu od par milimetara, u oblik pravokutnika. Stavim masno na prvo tijesto i preklapam.
Gornju trećinu na srednju trećinu. Donju trećinu preko svega.
Ne pritišćem previše. Umotam u isti papir za pečenje i stavim u frižider na pola sata. Ovaj postupak ponavljam 6 puta tokom dana.
Rezultat je domaće lisnato tijesto sa bezbroj slojeva koje se može koristiti za razna slana i slatka jela.
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!






Nema komentara:

Objavi komentar