srijeda, 8. veljače 2017.

ŠLAGAN

Ovaj se kolač sigurno zove drukčije, ali mu je moja mama prije tridesetak godina, dala to ime po ovom velikom šlagu koji ga krasi, ali i zetu koji voli kolače sa šlagom. Ugađajući..
Na izgled, nije bog zna šta, no ima razloga zašto ga i ona i ja pravimo tolike godine.
Priprema je za one dane kad treba napraviti nekakvu poslasticu, a vremena je malo. Nema vaganja, sve se miksa u jednoj zdjeli i ispeče.
Mjera je šolja za čaj.
Dakle u veliku zdjelu razbiti 4 jaja. Dodati šolju šećera i izmiksati. Na to nasuti šolju griza s praškom za pecivo, šolju mljevenih oraha, i šolju naribanih jabuka. Odavno jabuke ne trpam u šolju da baš odredim koliko je to..Dvije, srednje veličine...i gotovo..
Tepsiju 20x30 cm, blago nauljim, pospem brašnom, pa smjesu izlijem.
Pečem 20 min na 180 C.
U isto vrijeme napravim agdu od 1.5 šolje vode i 1 šolje šećera. Pustim da na laganom kuha 5 minuta.
Vruć kolač polako kutlačicom polijem mlakom agdom. Odmah će upiti.
Onu istu zdjelu operem, pa u njoj izmiksam 500 ml slatkog vrhnja.
Hladan premažem šlagom!
Ledeno bobičasto voće, naribana čokolada, mljeveni orasi...dekoracija po želji!
Ovaj kolač sam napravila sigurno 100 put! Zašto?
U slast Vam bilo!



4 komentara: