Ovi kolačići, za ,,u džep,, ...dobro, ne baš za u džep, ali svakako praktični putni, u mojoj su kuhinji stalno u mijenjanju i usavršavanju. Sigurno se sjećate onih s višnjama, orasima, sa svim i svačim.
Ove nastale slučajno. Paketić od 250 gr kupljenih datulja, već malo suhih, trebala sam utrošiti. Zamislila sam ih kao punjenje ovih malih zalogajčića bez šećera i masnoće.
U zdjelu sam nasula 2 šolje za čaj zobenih pahuljica, kupujem one sitnije, 1 šolju bijelog brašna, može i neko drugo, malo cimeta, malo chia sjemenki, lanenog sjemena, ćutekota, šaka nakratko namočenih i dobro opranih grožđica, 2 naribane jabuke. U sve 2 kašike domaćeg pekmeza. One su umjesto zgnječene zrele banane koju nisam imala.
Lijepo smjesu izmiješala i vadila kašikom na dlan.
Datulje nožem rezala duž koštice i svaku očistila.
Duguljasti oblici, svaki punjen datuljom, pekli su se na 180 C, oko 20 minuta. Usred pečenja, jedan po jedan, okrenula. Inače, kod ovakvih kolačića, svako malo na sekundu otvorim rernu kako bi para izašla.
Putovali oni jučer na posao, otišli i danas, a i sutra će..
Za sina, koji voli ovakve deserte, za dugog radnog vremena, nek se nađu....
Odlično si ovo iskombinovala. Ja ih volim punjene krem sirom :)
OdgovoriIzbriši