srijeda, 1. ožujka 2017.

PEČENO PILE ILI ,,RUČAK ZA LIJENE ŽENE,,

Smijala se uvijek moja djeca, kad bih najavljivala ,,ručak za lijene žene,,.
Bio bi to dan kad se presvlači posteljina, zrače jastuci na prozorima, posprema stan, i dovodi u red sve ono kroz tjedan, razbacano..
,,Ručak za lijene žene,, znalo se šta to znači...
Začinjeno pile, oko njega krompir i sve skupa pečeno u rerni. Tek bih koji put, provirila kroz staklo rerne, znajući u minut koliko još imamo vremena za zajedničko čišćenje i postavljanje tanjura na stol. Brujanje usisivača, micanje kreveta, bacanje mora papira, vješanje opranog, silnog veša koji sportaši začas skupe...Njihovo brundanje, naše uporno ponavljanje pravila...
Danas nema brige o djeci, puno je manje pospremanja jer nema onih što sve razbacaju, pa je i ručak za lijene žene dobio na kvaliteti.
Stigli iz Tuzle domaći pilići koje je uzgojio moj brat. Okus i miris, a i izgled, sasvim drukčiji. Živjela nam braća!
Jedno fino izrezala na komade, posolila, pobiberila, dodala malo suhog začina, pa ga stavila peći. Domaće, trebaće mu više vramena dok omekša.
Pod folijom, par puta pregledano, svaki komad okrenut, peklo se oko 1.5 sat.
U zdjeli sam pomiješala krompir izrezan na kriške, glavicu luka, crvenu, žutu i zelenu papriku, izrezane na veće komade, mrkvu na kolutiće i par čena bijelog luka.
Sve sam lijepo posolila, pa meso izvadila na tanjur,  povrće promiješala s masnoćom, a tek onda komade piletine vratila po vrhu. Peklo se opet pod folijom dok ne omekša. Tada sam pažljivo nagnula tepsiju i kutlačicom odlila svu masnoću, pa pustila da ručak zarumeni u rerni.
Ručak za lijene žene ponuđen djeci koja više nisu djeca, nego odrasli ljudi, u slast pojeden.
Dobro paziti da se ovo lijeno u nazivu ne poveže sa vrijednicom koja drži tri ćoška kuće, pa ovom nazivu uvijek pristupati sa šaljive strane!
Ako se odlučite za pripremu, u slast Vam bilo!






1 komentar:

  1. Volim ja i ove tvoje "lenje" ručkove! ;))
    Meni je sada omiljena faza piletina u supicu, pa 1o-minuta samo u rernu da zarumeni. jer još uvek nisam sigurna koliko se treba peći. ;))

    OdgovoriIzbriši