subota, 10. lipnja 2017.

PEKMEZ OD VIŠANJA

Unese kantu višanja, sinoć u moju kuhinju.
Ostavim ih otklopljene da se što bolje održe do jutra, mada ni sama nisam znala šta da s njima napravim. Lako bih ja nakuhala pekmeza od sveg tog voća, da nije ovih zdravstvenih ograničenja. Najfiniji je, ali čišćenje višanja znači dugotrajno sjedenje na jednom mjestu. Aparatić koji ih otkošti, odavno eliminirala jer se desi da pokoja koštica prođe u zdjelu.
Zato sam odmah s jutarnjom kafom započela sotriranje. Zdjelu višanja u frižider, za sutrašnji kolač. Punu zdjelu, prijateljima koji su nas danas pozvali na ručak. Dva paketića neotkoštenih i nekoliko paketića očišćenih za doručke, u zamrzivač.
Ostatak polako, uz kaficu, jednu po jednu, čistila..
Vrhovi se prstiju smežurali od vode i soka. Svaku nožićem. Koštica na jednu, plod na drugu stranu. Soka po pregači, rukama, licu, po naočalama, koliko god sam pazila i naslanjala se nad zdjelu.
Kuhanje je bilo najjednostavniji dio posla.
4 kilograma očišćenog voća, kg šećera.
Kuhalo je na srednjoj vatri, dok sam ja prala zdjele i cjedila. Ukuhalo začas.
U samoj posudi, štapnim mikserom usitnila u pekmez. Upravo zato ne volim strojčić za čišćenje višanja. Jednom prilikom, koštica je ostala, propeler je uhvatio i u sekundi usitnio u stotinu malih komadića....
Bolje ovako!
Staklenke ugrijala u rerni, na 100 C. Vadim jednu po jednu, stavljam na drvenu dasku, punim i odmah zatvaram poklopac. Ukupno 2 velike i 3 male teglice.
Mala mjera, ali i mali posao! Do 10 sati, sve gotovo.
Jedna teglica prijateljima...neka probaju...
Ako volite višnje, u slast vam bilo!





4 komentara:

  1. opet si bila vredna... mislim da nikada nisam ni probala pekmez od višanja. Moja je mama imala običaj da kaže da nema domaćica kao što su Bosanke. Nekako mi to bilo čudno. Otkad tebe poznajem, nije uopšte. Svaka ti čast.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma, zagrljaj ja tebi šaljem, jedan veliki. Borim se sa željom da što prije počnem onako kako ja znam, i da se riješim ove štake koja mi samo smeta. Pekmez od višanja bi trebao u malene teglice, kao parfem. U selidbi, ostale tegle u drugom podrumu, pa sam se snašla s onim što sam imala. Inače, višnje ko višnje...zakisele, pa daju divan balans šećeru, kojeg sam ovaj put baš smanjila. Pune pektina, začas zgusnu sve što se od njih pravi. Za doručak, zobenih pahuljica, jogurta i dobru žlicu ovog pekmeza...Milina! Probah ga i s palentom! Super kompletić!

      Izbriši
  2. Buhtle sa dzemom od višanja meni nešto predobro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moji najviše vole baš taj džem, a za njegovu pripremu, najviše truda...Buhtle odavno nisam pravila..Mogla bih??!! Pozdrav!

      Izbriši