utorak, 6. lipnja 2017.

SALATA S RIŽOM

Dobro veče, dragi moji!
Prošao kratki odmor. More predivno, kao biser čisto, puno ježeva. Voda taman za kupanje..Odmorili dušu i tijelo!
Ali, lijepo se i kući vratiti.
Bez ikakve pomoći, polako hodam po stanu. Štaka čeka samo za izlazak van. Vrlo je težak osjećaj ne moći se kretati, jer kretanje je život! Zato se samostalnim koracima jako veselim.
Presretna što je sve prošlo bolje i brže nego sam očekivala.
Na moru poželjeli kompletne ručkove. Zato je danas, takav na stolu.
Čitavo pile, sa odstranjenom kožom.
Komadi krila, prsna kost i hrbat, u bistroj juhi. Ostalo poham. Oko tave, po ploči za kuhanje, složim aluminijsku foliju.
Kako objavljujem isključivo jedan recept u svakom postu, ovaj put ću o salati s rižom.
Pohanom mesu, balans! Jedno prženo, drugo kuhano.
Vrlo praktičan dodatak mesu. Dio ove, uz šniclu, u kutijici će sutra na posao.
Pravi se jednostavno.
Na čašu riže, 2 čaše vode, malo soli, malo suhog začina.
Kad zavri, smanjim i poklopim, uvijek malo nahero. Ko pere šporet poslije kuhanja, znati će zašto pažljivo poklapanje namirnica punih škroba i zaštita folijom, kad se prži.!!!
Povremeno malo promiješam sadržaj posude.
Kad je zrno okolo mekano, unutra mrvicu tvrdkasto, isključim i poklopim potpuno. Riža će biti skuhana tako da se svako zrno odvaja.
Dok se hladi isjeckam na sitne kockice crvenu papriku, mladu mrkvu i paradajz bez sočne sredine. Stavlja se i krastavac, ali ga nisam imala.
Povrće sjedinim s rižom i serviram uz zelenu salatu, ili kao danas, uz listove matovilca.
Potpuno nemasno!
Deserta slatkog, nema. Donijeli trešanja iz okolice Zadra. Prodaju ih uz same voćnjake. Friške, predivne hruštove!
Okačila odmah u putu crvene naušnice! Sjećate li se?Odlučite li se za ovakav ručak, koji je dobar i hladan, neka Vam je u slast!







4 komentara:

  1. Radujem se da si opet u elemenentu. Dobro došla nazad!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, prijateljice! Radujem se i ja, vjeruj! 6 tjedana, kao 3 mjeseca. Puno se toga desilo, ali i osvijestilo vrijednosti života. Možda se okuražim i na koji kuglof koje tako divno prezentiraš! Pozdrav u Beograd!

      Izbriši
  2. Volim patlidžan ali ja bih ove supice :)

    OdgovoriIzbriši