četvrtak, 13. srpnja 2017.

PALAČINKE OD INTEGRALNOG BRAŠNA

U hrvatskim prodavnicama, ovo je brašno pod nazivom ,,graham,,. Kako nisam dugo bila u Bosni, pa nemam domaćeg, i ovo podravkino, dobro je poslužilo.
Integralno brašno je mljeveno zrno pšenice, bez prosijavanja i odvajanja mekinja. Sve ga je više u mojim jelima, pa s njim, za večeru, odlučih napraviti palačnike.
Nisam uključivala mikser, već mutilicom umiješah 3 jaja, prstohvat soli, kašičicu šećera, i 2 čaše integralnog brašna s malo praška za pecivo. Dodala sam čašu mlijeka, pa polako muteći dolijevala vodu. Na kraju u sve kašika ulja.
Smjesa mora biti nešto rjeđa, jer će se pečenjem zgusnuti.
E, sad, šta su savjeti koje prihvatih vremenom, a tiču se palačinaka?
Kažu da je velika količina mlijeka razlog da se palačinke lijepe i gore. Takodjer i šećer. Malo praška za pecivo učiniti će ih mekanim. Ulje u smjesi znači da ću tavu nauljiti samo za prvu, a sve ostale palačinke peći na suhoj.
Sve što ostane za sutra, preklopim i spremim u plastičnu ili staklenu kutiju. Zadržaće mekoću.
Savjeti u kulinarstvu dolaze, nude se, a mi usvajamo ono što nam se učini logično.
Sve ovo sam prihvatila.
Nema kuhanja i pečenja bez savjeta i o održavanju posuđa.
Palačinke, ali i drugu hranu u ovim tavama, okrećem ili miješam, isključivo drvenim priborom.
Teflon tave biram skuplje. Jedna u par godina, puno je jeftinija nego nova, jeftina, svako malo. Ne perem je u mašini za suđe, mada je na skoro svakoj preporuka da se to smije raditi. Oprana toplom vodom, mekom stranom spužvice i posušena, ide u ladicu. Tave, jedna na drugoj, složene po veličini, a između svake par slojeva mekanih papirnatih ručnika da se spriječi grebanje teflona.
Palačinke s integralnim brašnom, sasvim drukčijeg okusa. Uz onaj extra džem, extra su večerica!
Odlučite li se za pripremu, u slast Vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar