petak, 29. rujna 2017.

TJESTENINA S LUKOM

Postoje neka jednostavna jela koja smo navikli jesti u roditeljskim kućama. U mom slučaju, takvo je ovo! Namirnice skromne, priprema lagana, a okus koji toliko podsjeća na djetinjstvo.
Dan ranije kupovala sam pile za ručak. Mali dućančić na kvartovskoj tržnici, a u njemu piletina i puretina. Prodavačica mi, kao stalnom kupcu, uvijek doda koji komad pride. ,,Za gazdaricu!,,
pa u vrećicu doda jednu hrbat za juhu.
Ovaj put, pilići veliki. Niti jedno manje od 2.5 kilograma. Žuti, domaći, ali preveliki za jedan obrok, mada nas je za stolom bilo petoro.
Zato je par komada mesa, lijepo začinjeno, ostalo za sljedeći dan. Nije mlada ekipa ni primijetila da na pečenom krompiru nisu bili svi komadi.
Omekšalo nauljeno meso, posoljeno, malo zacrvenjeno začinskom paprikom, naglo sam zapekla na tavi. Čim je dobilo koricu, smanjila temperaturu i s vremena na vrijeme okretala kako bi se ispeklo do kosti. Za to vrijeme, uhvatila se ja pranja prozora. Najava kiše mi nevažna. Perem ih kad imam vremena. Bar je to lagan posao.
Izrezala usput 2 velike glavice luka na kockice i malo posolila. Meso na tanjur, a luk na ulje. E, sad će se ona ljepota sa dna tave odlijepiti i pohvatati na luk.  Pažljivo, da ne izgori, luk se zastakli i upije sve mirise mesa.
U drugoj posudi, u puno vode, skuhala tjesteninu, ocijedila i sjedinila s lukom.
Meso je odličnog izgleda i okusa, ali ovakva tjestenina pokupi sve pohvale!
Odlučite li se za pripremu, vidjećete, namirisati, osjetiti!
U slast Vam bilo!




Nema komentara:

Objavi komentar