petak, 27. listopada 2017.

GULAŠ I ŠUFNUDLE

Neka su jela par! Ova dva su savršen.
Završi dugotrajna priprema u dvije posude, ali samo oni bistrooki, prepoznaju koliko je tu rada.
Gulašu je gustoća zagarantirana dobrim komadom mesa, od mišića. Ovdje je komad teleće koljenice.
Uz jednaku količinu luka, koji se dugo dinsta, malo češnjaka, šaku sjeckanog peršuna, polako se okusi sjedine, a namirnice izgube svoj oblik.
Podlijevajući, s vrlo malo vode, na laganoj vatri, kuhao se preko 2 sata.
Dodala mu malo slatke začinske paprike, paradajz pirea, bibera i soli. Ništa drugo!
U isto vrijeme se kuhao krompir za šufnudle. Iste namirnice kao za knedle ili njoke. Ispasiran pire, prohlađen. U njega 1 jaje, malo griza, obavezno, malo soli i polako dodajući oštro brašno, mijeseći ručno, stvara se elastično tijesto.
Za stolom, na pobrašnjenoj podlozi, oblikovala valjak, pa iz njega male valjčiće.
Kuhaju se u posoljenoj vodi, još oko 5 min pošto isplivaju.
Dobro ocijedim u cjedilu, pa prebacim u zdjelu za posluživanje.
Šeflja šufnudli, šeflja gulaša...milina jedna..
Ostane li šufnudli, pospite ih makom ili orasima...Odlične su i zaslađene.
Ja pridodah štrudlu od jabuka.
Odlučite li se za pripremu, odvojite i 3 sata za rad.... i u slast Vam bilo!



Nema komentara:

Objavi komentar