O tome koliko je plava riba zdrava, svi znamo, pa gužve kad kašete friške sitne ribe napune ribarnice, nije samo zbog njene niske cijene.
Bistre oči, čvrsto tijelo, znak su da je ulov noćašnji.
Često u kulinarskim pričama usporedimo i cijene namirnica, pa ovih 25 kn za kilogram srdelica, pridružujem ponudi zagrebačkog Dolca.
Danas sam ribu očistila, posušila i složila na papirnati ručnik.
Svaku sam, držala za repić, uvaljala u oštro brašno, otresla višak, pa položila na suhi papir za pečenje. Jedna do druge, da se ne dodiruju...Po svima nasumično, malo maslinova ulja...onako, po domaći, s prstom na grlu boce.
Rerna na 250 C...15 minuta pečenja. Na pola, tepsiju izvadila i brzo svaku ribicu okrenula.
Dok su se pekle, očistila sam jedan batat, začinila ga timijanom i solju, pa čim sam ribu izvadila na tanjur, na isti papir poredala kolutove slatkog krompira.
Ispekli su se za 15-tak minuta.
Na tanjuru, posolila ribu, poredala batat uz nju, polila s malo maslinova ulja.
Zašto u rerni?
Nema prskanja ulja, nema pranja ploče za kuhanje, nema mirisa ribe u zraku, okus odličan!
Odlučite li se za pripremu, u slast Vam bilo!
Nema komentara:
Objavi komentar