nedjelja, 12. studenoga 2017.

UBAVKINA TORTA

Vrlo su rijetko na našem stolu, ali kad se za njih odlučim, ne žalim vremena ni truda.
Ubavkinu tortu odavno imam u planu. Recept kopiran stajao i čekao baš ovu prigodu. Njenim preporukama vjerujem!
I tako, dok se rođendanski ručak bližio kraju, nutkalo teletine i povrća, spomenuh da u frižideru još čeka čokoladna torta.
Mateo reče kako je u istom trenu pogledao Marinu, koja se u pola pokreta zaustavila i  odmah odustala od slane hrane, nagnula glavu i pogledala me..
Koliko god mogu, trudim se da ponudim i prilagodim onome što i ona voli, a čokolada je tu čarobna riječ..Sretna kad su tu, s nama, sve bi ih zagrlila i stisnula uza se..
Nestrpljivi dok sam za svaku šnitu, nož prala i kvasila ga u vodi, pričekaše da pred svakog stavim njegov komad.
Okusom, izgledom, sočnošću, ....prezadovoljni, pa ovaj recept od srca preporučujem.
Reče moja prijateljica Ubavka da tortu zovu ,,Bakina,, ali je ja nazvah po njoj.
Za biskvit sam lagano otopila 180 gr maslaca, 160 gr čokolade i 180 gr šećera, malo ohladila, pa dodala jedno po jedno, 9 žumanaca, 180 gr oraha, izvorno bi išli bademi, kašiku ruma i kašiku mrvica.
Dodala polako, ručno miješajući, šam od 9 bjelanaca.
Ispekla sam 2 kore u tepsiji veličine ,30x30.
Čim su se ohladile, prerezala sam svaku na 2 dijela.
Krema je od 5 jaja, 180 gr šećera, 1 vanilin šećera, 1 kašike brašna, 160 gr čokolade, 180 gr maslaca i 40 gr oraha, izvorno bi išli lješnjaci.
Sve skupa, miješajući na pari, kuhala sam oko 15 minuta. Namazala sam fil na svaku koru i po površini, pa preporučena glazura nije bila ni potrebna.
Ostatak čokolade bogato nariban, ukrasio je tortu.
Na par mjesta zabola čačkalice, pa pokrila aluminijskom folijom kako ne bi dodirivala površinu. Dobro ohlađena, bila je fantastičan desert.
Ostatke je moja ekipa složno podijelila i odnijela kućama, tako da je staklena tacna ostala prazna.
Odlučite li se za pripremu, u slast Vam bilo!







3 komentara:

  1. To sa praznom tacnom sad i kod nas najveća sreća...

    OdgovoriIzbriši
  2. Jeste li i maslac zajedno stavili i kuhali na pari? Jeli ne bude mekan fil?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam maslac kuhala zajedno s kremom.Umiješala sam ga u toplu kremu. Fil je mekan, prefin.

      Izbriši