Recepti za pripremu bombona, sa svim mogućim okusima, preplavili internet.
Pomažu li kod grljobolje, ja ne znam, ali okusi su tako lijepo pomiješani da izuzetno prijaju i za one malene potrebe za slatkim.
Brački limun je dao posebnu notu.
Izrađuju se jednostavno.
Imam silikonske modle za praline. Može poslužiti i šećer u prahu. Rastanji se na ravnoj podlozi, pa vrhom kuhače ili sličnog predmeta, naprave udubljenja u koja će se sipati vrela smjesa.
To je prvi dio posla.
U maloj šerpici otopiti 6 kašika šećera, kašiku meda, 2 kašike cimeta, sok i koricu neprskanog limuna ili naranče.
Miješati na umjerenoj vatri dok smjesa ne postane gusta.
Prihvatih savjet za testiranje gustine na taj način što se kapljica vrele mase kapne u čašu s hladnom vodom. Ako se stvori čvrsta kap, bomboni su spremni za oblikovanje.
Izliti je u modlice ili na šećer i ostaviti na otvorenom, da se stegne.
Spremiti u kutijice tek sutradan.
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!
Nema komentara:
Objavi komentar