srijeda, 27. prosinca 2017.

GULAŠ S PILETINOM

Koliko samo volim kuhati....
Začas se neki stari recepti obogate novim idejama, novim kombinacijama.
Petra reče ,,Teta Selma kuha s ljubavlju!,, što mi je drago čuti, jer je istina.
Luna kaže ,,Jako fino,,!
Jedna ženica mi napisa kako se, vidjevši moju sliku, jako iznenadila. Nakon svih objavljenih jela, očekivala je malu bucku. A ,,bucka,, nema grama viška.
Dakle, nije stvar u količini. U receptima je puno povrća, malo šećera, tijesto ponekad, kao danas... Tanjuri su na stolu jednom napunjeni i gotovo. Nema repete..Nema kasnih večera, grickalica....
I nije to ni posebna hrana. Sigurna sam da većina žena ima jako puno jela koja priprema svojoj obitelji. Samo ih treba skupiti na hrpu. Prosto se iznenadimo količini različite divne hrane koju znamo skuhati.
Kao i svaki drugi rad, treba ga samo htjeti odraditi s voljom, i to je to!
..ali, vratimo se kuhanju.
Planirala gulaš od junetine, napravila gulaš od piletine. Moj muž kaže da ga to izludi. Taman se pripremi na jedno, kad tamo, drugo...
Iznenađenja su jako važna u životu, pa se na to ne osvrćem...
Pileća prsa teška cijeli kilogram, lijepo odkostila, maknula kožu i svaki i najmanji trag masnoće.
Izrezala na kockice, dobrih 5 velikih glavica luka i lijepo ih ustaklila. Dodala 2 velika čena češnjaka. Uvijek, ali baš uvijek, ova faza jelu daje finu kremastu notu. Zato valja imati strpljenja da luk omekša, da ne gori po rubovima i da se počne raspadati pod kuhačom.
Tada dodam piletinu i uz povremeno miješanje dinstam oko pola sata. Malo podlijem toplom vodom, posolim, pobiberim, umiješam peršunova lista.
Dodam čašu od 2 dcl slatkog vrhnja, pustim da se zagrije do vrenja i isključim. Ideju o slatkom vrhnju, dala mi je jednom prilikom prodavačica u mljekari. Prva asocijacija na njega, jest priprema šlaga, ali poslušah savjet. Odlično zgusne bijele umake i da im fin mliječni okus.
A usporedo sam pravila prilog...
Pola kilograma krompira, oguljenog, izrezanog na kocke, lijepo se skuhalo. Naravno, bijeli krompir za kuhanje, crveni za pečenje. Tom sam vodom, punom škroba, podlijevala gulaš. U zadnjoj minuti dodala špinata. Ocijedila.
Dobro izmiksala, malo ohladila.Tada sam umiješala jedno jaje, čašu griza, soli i polako mijeseći dodavala oštro brašno.
Kad se stvorilo kompaktno tijesto, oblikovala ga u debele valjke, pa iz njih pravila duguljaste slane šufnudle.
Kuhala ih u slanoj vodi, pa kad isplivaju, još 10 minuta ostavila da vrijuckaju i cjedilom vadila u zdjelu.
Na tanjur fine piletine , kraj nje zelenih šufnudli...još parmezana, po želji...,,Fino, fino..!,,
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!





Nema komentara:

Objavi komentar