Pile pečeno na ovaj način, uvijek je ,,joker iz rukava,,.
Kako recept imam nekih 30 g, tako sam se i izvještila da uvijek bude besprijekorno pripremljeno.
Ako je odabir domaće pile, kao ovaj put, ručak će biti još finiji.
Dakle ovako.
Pile, težine oko 1500 gr, fino operem, nasolim i stavim na hladno.
Izdinstam dobre 2 glavice luka. To ,,dobre,, značilo bi malo veće, kako bi nadjevu dale gustoću. Dodam i čeno bijeloga, pa čim zamiriše na sve saspem 2 velike šolje riže. Polako miješam, da se zrna oblože lukom, pa podlijem s 4 šolje vode. Posolim i pobiberim. Pustim da lagano kuha dok zrna ne postanu skoro gotova. Tada isključim i malo ohladim.
Za to vrijeme pažljivo odvojim kožu pileta, od mesa. Provučem prste ispod kože, po cijelim prsima, oko bataka, po krilima, oko vrata, prema leđima. Na obje strane, i prema otvoru i prema vratu, napravim prostor u koji ću stavljati nadjev.
Tada džepove punim rižom, pomoći kašičice s dugačkom drškom, polako preko kože, potiskujući sadržaj na sve strane.
Ni premalo, ni previše, kako koža tokom pečenja ne bi pucala.
Zašijem koncem otvore, pile blago pouljim i stavim peći.
Samo po vrhu, pokriveno folijom, na 200 C, oko 60 minuta.
Tada, s jedne strane pileta dodam ostatke riže, a s druge kiseli kupus s malo bijelog luka. Nastavim peći još 30-tak minuta.
Punjeno pile se reže malo prohlađeno. Izuzetnog je okusa.
Odlučite li se za pripremu, što Vam od srca preporučujem, nek Vam je u slast!
Nema komentara:
Objavi komentar