petak, 29. prosinca 2017.

SALATA OD SVJEŽEG MLADOG GRAHA

Primiče se Nova 2018-ta, a zagrebačka tržnica, još na par mjesta nudi fini mladi grah.
Kako ovu zdravu namirnicu ukomponirati u prehranu?
Puno je načina.
Ovaj put sam s pola kilograma krupnog mladog graha, planirala finu salatu. Zrna su zaista bila ogromna, dugačka oko 4 cm. Pravi divovski grah!
Obično se za istu, koristi grah iz konzerve. Razlog je taj što, već skuhan, olakšava pripremu.
S posebnom pažnjom sam pravila ovo jelo. Ne samo zato što je veoma skup, već i zbog toga što raspuknuta zrna nisu poželjna u salati.
Kuhala sam ga u širokoj posudi kako bih lakše kontrolirala sam proces.  U dibokoj šerpi, onaj na dnu, lako bi se prekuhao. Vrijuckao je na tihoj vatri oko 30 minuta. Svako malo, lagano protresla, pa opet na hero poklopila.
Usporedo se kuhala goveđa juha iz koje sam mrkvu upotrijebila kao dodatak salati. Ako ju kuham s grahom, poprimi njegovu boju.
Cijedeći grah, sačuvala sam malo vode. Pretresla u zdjelu, dodala mrkvu, sol, biber i maslinovo ulje, u nedostatku bućinog.  Podlila s malo vode od kuhanja, da ostane sočan. Dekorirala polovicama paradajzića i listom peršuna.
Između tezgi, sutradan, kroz gužvu mahnuh prodavačici!
,,Grah je izvrstan! Dobro ste rekli, kao kuhani kesten!,,
Odlučite li se za pripremu, vidjećete i sami koliko je bolji od konzerviranog. Neka Vam je u slast!



Nema komentara:

Objavi komentar