Ove šnicle su definitivno otkriće. Osvojile me na prvu, kad sam ih probala, a onda ubrzo i napravila.
Ima posla oko ribanja i sjeckanja, ali to se u kuhinji i podrazumijeva kao svakodnevni rad.
Dakle, za 20 faširanaca, srednje veličine, potrebno je 250 gr mljevene junetine, 1 velika glavica luka, velika mrkva, veliki krompir i čeno bijelog luka. Sve ovo naribamo na najsitniji ribež i sjedinimo s mesom. Malu količinu soka, koji se izdvoji ribanjem, ocijedim.
Glavici kelja, ili polovici glavice, težine oko 500 gr, lijepo odvojimo listove, izrežemo tvrdu sredinu na svakom, pa dobro operemo. Tada listove kuhamo oko 15 minuta.
Malo sam ih ohladila, pa narezala na sitne kockice i ostavila da se dobro ocijede.
U prethodno pripremljenu smjesu, jedno jaje, soli, bibera, sitno sjeckanog peršunova lista, kockice kelja i par kašika sitnih zobenih pahuljica.
Oblikovala sam šnicle, uvaljala ih u oštro brašno, pa u jaje i pekla samo par minuta na malo masnoće.
Svaku okrenula da dobije koricu i s druge strane, pa slagala jednu do druge na papir za pečenje u najvećoj tepsiji.
Na 180 C, 40 minuta!
Kakve su?
Pa, i sama sam se iznenadila da u ove šnicle ide samo 250 gr mesa. Okusom, kao da ga je puno više.
Mekane, sočne, blage...Vrlo ukusne!
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!
mnogo mi se sviđa ideja!
OdgovoriIzbrišiBaš sam jučer ponovila. Povećala omjer u korist kelja,ali ću se vratiti na ovaj. Puno je boljeg okusa.
Izbriši