utorak, 8. svibnja 2018.

RIŽOTO SA ŠPAROGAMA

Na tržnici, kante sa namočnim buketićima divljih i pitomih.
Cijene vidno istaknute, visoke.
Ko ih bere u prirodi, kaže da to i nije lako.
OPG, na svom štandu, na zagrebačkom Dolcu, nudi šparoge i jagode.
Princip pripreme jela sa šparogama, počinje pri izboru.
Na izgled, stabljika ne smije biti žućkasta. Presjek bi trebao biti ,,mliječan,,. Stapka, dotičući drugu, mora škripati.
Kod kuće, šparoge oprati pod hladnom tekućom vodom. Najprije se lome ručno. Puca sama pri dnu.
Taj tvrdi dio, skuha se za temeljac, ali još bolje, za čaj.
Topli napitak je odličan diuretik!
Ostatak šparoge nježno oguliti, ( cvijet, naravno, ne).
Sljedeći dio stapke, 3-4 cm, narezati na komadiće.
Za rižoto, njega dinstam odmah s lukom, na maslinovom ulju. Kad lijepo sve omekša, a to odradim strpljivo, dodam mrkvu i kockice piletine.
Uvijek pileća prsa kupujem s kostima. File na daščicu, kosti u vodu.  Odličan temeljac za rižoto.
Pred sam dodatak riže ( arborio se pokazala najbolja), narežem cvjetiće šparoge.
Od začina, samo sol, papar i malo timijana.
Rižu u meso i povrće, podlijem juhom, poredam cvjetove šparoge, pa u pećnicu dok ne omekša.
Ovaj put, uz posudu s rižotom, pekle su se i kockice batata. Pridružile su svoj okus ovom finom ručku!
Čas posla!
Ručkić kao bombončić!
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!



Nema komentara:

Objavi komentar