Volim originalne bajadere, Kraševe. Nema im premca. Volim i domaće koje pravi naša Mirjana.
Bajadera torta, prvi put u mojoj kuhinji, pa sam ,,zamolila,, ekipu da ne budu prestrogi u ocjenjivanju.
Znam, nema šanse da nešto loše, prođe pod dobro. Strogi su to kritičari. Naučili od ,,učitelja,,.
Dakle, Bajadera torta, je odlična slastica. Pohvalila djeca.
Pravi se ovako:
Odvojite pola sata vremena, uključite dobru muziku i uživajte u pripremi.
20 žlica vode i 300 gr šećera uključite da kuha. Čim je šećer otopljen, smanjite tempraturu na najtiše.
Usporedo na pari otopite 200 gr čokolade. (Ja sam kupila najobičniju, jeftinu.)
U vodu dodajte 250 gr maslaca. Miješajte na vatri dok se ne otopi, pa dodajte 300 gr mljevenih oraha, (ja sam lješnjake) i 500 gr mljevenog keksa.( Imala sam fini, krašev, kupljen u njihovom diskontu.) Sve dobro izmiješajte i isključite.
Odvojite pola u otopljenu čokoladu i dobro izradite da se masa fino sjedini, bez ikakvog vaganja...onako odoka.
I tamni i svijetli, u posudama, opet od oka podijelite na 2 dijela.
Papir za pečenje stavite na dno kalupa za tortu, ( bez rezanja u krug) pa stegnite obruč. Krajevi neka vire van.
Slagati slojeve bajadere, jedan za drugim...tamni, svijetli, tamni, svijetli.
Spremite tortu u frižider.
Otopite na pari još 200 gr čokolade za kuhanje, uz dodatak malo ulja.
Ostaviti neka se malo prohladi i zgusne, pa tek onda preliti preko Bajadera torte i zagladiti.
Kad se slastica dobro ohladi, izrezati ju skalpelom, ( koji zagrijavam na vatri), tako što ju uklonim s podloge. Zato je dobro ne rezati papir za pečenje u oblik kruga. Povući za ćošak sa dna modle.
Moj kalup za tortu je teflonski, pa bi ga skalpel oštetio.
Izvaditi Bajadera tortu iz frižidera bar pola sata prije posluživanja, na sobnu temperaturu.
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!
Nema komentara:
Objavi komentar