subota, 9. ožujka 2019.

PAČE ( pihtije, hladetina)


Ovo jelo volim!
Priča mi prijateljica kako je kod njih ,, u dalekom svijetu ,, teško naći kosti za juhu.
Teško ih naći i u Zagrebu, pa sam pače planirala napraviti prije desetak dana, i od tada tražila teleće nogice sa svim onim tetivama. Baš su one dale želatinu za ovo jelo...
Ali, idemo po redu.
Pače sam pravila 2 dana, uz sav svoj posao, a imam ga fakat puno.
Kupila 4 kg kostiju, dobro ih oprala, ( prepiljene su ), nalila vode da ih pokrije, malo posolila i kuhala 4 sata.
Koliko je trajalo čišćenje tetiva, odvajanje žilica, ne znam.
Po povratku s posla, sve me čekalo spremljeno u šerpu od 3 litre, zaliveno procijedjenom tekućinom.
Muž odradio svoj dio posla. Oprao svo masno sudje koje se lijepi za ruke.
Spremila sam posudu u frižider.
Sutradan u ranu zoru, skinula masnoću koja je isplivala na površinu, pretresla pače u veću rajnglu, pa dodala 3 kg izrezane junetine od potrbušine.
Sve skupa posolila, pa kuhala 2 sata.
Tada dodala glavicu luka, 2 mrkve, 1 peršin, par listova lovora i žlicu papra u zrnu.
Nakon pola sata, isključila.
Povrće izvadila. Samo mrkvu zadržala, ostalo bacila.
Nalila pače u posudice, nešto u modle za mufine, pa ostavila da se dobro ohladi. Tek tad spremila u frižider.
Danas sam sa površine svih posudica opet pažljivo uklonila masnoću koja se podigla na vrh.
Za obrok, rezati pače, jesti s kruhom i bijelim lukom. Ja ga dodatno popaprim.
Tradicionalno se u Bosni razgrije i jede toplo, ali meni je hladno famozno.
Odlučite li se za pripremu, neka Vam je u slast!






Nema komentara:

Objavi komentar