Desert je u mojoj kuhinji sve rjedji dio obroka. Kad se čovjek disciplinira, može bez šećera, može bez kruha, sa manje prženih jela, sa zdravijim začinjavanjem.
Nema tu puno filozofije.
Zdravlje je najvažnije i zbog njega se sve može korigirati.
Moram priznati da mi uz njega dobar motiv i haljine koje čekaju proljeće i u koje je lijepo ,,uletjeti,, bez bojazni da će biti tijesne.
Zato su 3 štruce bečke štrudle, onako vrele i hrskave, odmah rasporedjene. Jedna ostala nama, a po jedna sinovima.
Odrežem li krajeve, to je svima po 6 komada finog deserta. Nije puno!
Idemo na pripremu.
Konačno sam u Sparu pronašla vučeno tijesto od 500 gr u kojem je 16 kora. Divota.
Podijela sam ga u 3 dijela.
4 velike jabuke sam ogulila, izrezala na četvrtine i narezala na ploške. ( Poslužila sam se ribežom za kupus. Riba malo deblje.)
Jabuke sam posula velikom žlicom cimeta, s 2 žlice toplog maslaca, čašom ( 2 d l) mljevenih lješnjaka, ( nisam imala orahe ), čašom groždjica, ( ja ih ne namačem, mada se u receptima to preporučuje ), 2 dcl šećera.
Rastopim 3 žlice maslaca, pa mu dodam čašu mljevenog keksa ( Kraš je spas jer povoljno prodaje mljeveni lom keks koji opojno miriše na maslac ). Malo sjedinim i isključim.
Otopim jos 3 žlice maslaca i dodam malo mineralne vode.
Na prve 4 kore namažem kistom maslac s mineralnom.
Petu namažem medom, pospem trećinom keksa, pa trećinu jabuka nanesem na rub kora. Srolam štrudlu.
Sve ponovim s ostale dvije.
Na papiru za pečenje malo ih razmaknem kako bi se što ljepše ispekle.
Skalpelom nježno zarežem gornje kore, pa zalijem s 3 žlice vrelog maslaca.
Pečem 35 min. na 180 C.
Ne poktivam. Ostavim da se polako sama ohladi. Tako će ostati hrskava, a to se traži.
Pečenu štrudlu, po želji, možete posuti štaub šećerom. Ja nisam.
Dakle, omotač od kora, lista se i pucketa. Fil bogat, blago sladak. Prava uživanicija.
Odlučite li se za pripremu, neka je i Vama u slast!
Živi i zdravi bili, podijelite ovaj jednostavni desert
Nema komentara:
Objavi komentar