nedjelja, 3. srpnja 2016.

HURMAŠICA

Moj je djed znao reći  ,,Bisera, da nam napraviš hurmadžike, poželio sam!,,
Nit su hurmašice bile hurmadžike, nit je moja majka Sabiha bila Bisera, ali uz tu njegovu rečenicu od milja,  svi smo majku molećivo pogledali i znali...Uskoro će zamirisati omiljeni kolač! Domaća jaja su brzo stigla na stol, maslo, brašno, brdo - spravica kojom su dobijale prepoznatljivu šaru...I stare su ruke, bijele i nježne, pažljivo oblikovale i slagale, jednu do druge, sve iste. Ja sam kraj nje sjedila i gledala, rasla i stasala, učila.
Ne zapisah majkin recept, ali sam finoću tijesta pod rukom, način izrade, kakvoću i okus, vrlo dobro zapamtila. To ne piše niti u jednoj kuharici. Djedova je Bisera pravila najfiniju hurmašicu koja postoji.

Ovaj sam recept dopunjavala i usavršavala. Svaki put, nešto bi mu falilo, pa malo-po malo, napravih s njim vrlo ukusnu hurmašicu.
Samo za ovu, namirnice sjedinjujem mikserom. Postane to jedno fino, mekano tijesto.
Najprije u zdjelu stavim 2 jaja i pola čaše od 2 dcl, šećera. Miksam. Dodam cijeli maslac koji sam držala na sobnoj temperaturi, pa na sve ulijem i punu čašu ulja i dobru kašiku biljnog masla.
Dobro, dobro izmiksam pa polako umiješam 6 kašika oštrog brašna.
Tada polako dodajem 6 od 2 dcl čaša glatkog brašna sa jednim praškom za pecivo. Ulijem i kašiku jabukovog sirćeta.
Pred sam kraj dodavanja brašna, završim radnju mijeseći tijesto rukom. Tad ga na kratko stavim u frižider.
Ovo je velika mjera, pa usporedo pečem hurmašice u plehu od rerne i jednoj maloj tepsiji 30x20.
Na 180C-30 minuta.
Agda je za cijelu zapreminu od 5 čaša šećera i 4 čaše vode. Dodam joj pola domaćeg limuna.
Mlake hurmašice zalijem mlakom agdom.
Ove hurmašice su vrlo, vrlo dobre.. Oblik im je kompaktan, a sredina se fino rasipa.
Kad bi se nekoga ko nije prisutan pozivalo da se sofri pridruži, rukom bi se dizao rub posude i pozivalo ,,Bujrum..,,
Eh...Nema ih više...
Ako se odlučite za pripremu, nek vam je u slast!








1 komentar:

  1. Divne su hurmašice Vaše majke a sada Vi nastavljate dalje, da ne ode u zaborav recept. Skoro isti recept moje nane iz SA , nastavila je mama a sada ja. Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši